• Polski
  • Spanish
  • English
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Sierra Solana 5L

San Cristobal
Oliwa i pole oliwkowe w Cañada, Alicante

Uprawa oliwek towarzyszy ludziom od około 5.000 lat. Najpierw służyła jako maść i oświetlenie, później jako produkt spożywczy. Drzewo oliwkowe zaczęło być doceniane przez naszych przodków na długo przed narodzeniem Chrystusa. Później, razem z winoroślą i zbożem stało się podstawą rolnictwa śródziemnomorskiego.

Do tej pory mieszkańcy Cañady trudnią się przede wszystkim rolnictwem. Na jej obszarze tradycyjnymi uprawami są oliwki, winorośla, zboża i owoce - ich pola się ze sobą przeplatają, tworząc charakterystyczny krajobraz upraw różnorodnych biologicznie. W dalszym ciągu wiele rodzin żyje uprawiając te rośliny zgodnie z zasadami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Stowarzyszenie San Cristóbal de Cañada wytwarza swoją oliwę z upraw znajdujących się w górach Vinalopó, w pobliżu Morza Śródziemnego na polach otoczonych migdałami, winoroślami oraz owocami.

Stowarzyszenie San Cristóbal de Cañada powstało w 1956 roku, aktualnie ma 350 członków którzy uprawiają około 2.000 hektarów drzew oliwnych odmiany Rojal de Cañada (znanej również jako Grosal), która lepiej niż jakiekolwiek inna jest przystosowana do tych ziem i klimatu.

 

W okolicach uprawia się również Villalonga, Picual, Changlot, Cornicabra, Arbequina… a każda z nich posiada swój niepowtarzalny smak i aromat. Z ich odpowiedniej mieszanki otrzymujemy nasze oliwy. 

Sierra Solana 5L

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.